RÍTUSOK ÉS RITMUSOK

TINGATINGA Budapesten

Kiállítás és kísérőprogramok a Karinthy Szalonban


Meghívó 2009.március Programok

Budapesti Tavaszi Fesztivál

A tingatinga festmények Tanzánia jellegzetes művészeti irányzatát képviselik, magukban hordozva azt a miliőt, ami az ország és Kelet-Afrika sajátos hangulatát, kulturális, természeti és etnikai sokszínűségét tükrözi. A festmények különlegességét nemcsak ez és a név csengése adja, hanem sajátos ábrázolásmódjuk, merész, kontrasztos színhasználatuk és a számunkra ismeretlen kelet-afrikai, tanzániai világ megjelenítése minden eddigi információs forrásnál hitelesebb és eltérő módon. Természeti és emberi környezet, a hétköznapi élet eseményei, történelmi perspektívák, kultúra és történetek... A kezdetektől fogva alkalmazott kevert zománc festék több rétegben történő alkalmazása, intenzív színhatással hozza elénk nemcsak Tanzánia, de egész Afrika vibráló színvilágát.

A tingatinga képek világában benne rejlő „másik” világ külső és a sokszor nem látható belső jegyeiben is a valóság megismerésére sarkall, amely összetett, és nem csupán az általunk könnyen elfogadható, hanem nehezen értelmezhető komponensekből is áll.


2008. márciusában nyílt meg az első Tingatinga kiállítás Szegeden a REÖK palotában, ami hamarosan a KIKOA art és a Comitas Pedagógiai-Antropológiai Közhasznú Egyesület együttműködését is magával hozta. Eredményeképp az egyesület a tingatinga festményeket szociális- és interkulturális kompetenciát formáló ismeretekkel, információkkal egészíti ki különböző múzeumpedagógiai jellegű programok biztosításával. Ennek első fordulója szintén Szegeden zajlott a Napfényes Afrika és Afrikai Karácsony programokban megvalósulva.

2009. március 24-től a kiállítás újabb helyszínen, Budapesten a Karinthy Szalonban látható, immáron a Comitas Egyesület kísérőprogramjaival kiegészítve a képek nyújtotta egyedülálló élményt. A kiállítás április 17-ig tekinthető meg, munkanapokon 10-18, szombaton 10-14 óráig.

Az egyesület a tervezés, szervezés, megvalósítás folyamatát koordinálja, a tematikus blokkok egy-egy napra elosztva jelennek meg. Célunk a világról, a tanzániai, az afrikai kultúrákról élményszerűen tájékoztatni, a tingatinga képek és irányzat bemutatását egy újfajta értékkel együtt folytatni. A kísérőprogramok abból a meggyőződésünkből születtek, hogy a valóság igazi és igényes megismerése többoldalú, legalább annyira komplex, mint amilyen maga a kultúra, és ennek megértéséhez, elfogadásához járulunk hozzá megbízható információkkal, de egyszerű, közérthető formában.

A tájékozódó ember számára a tingatinga festményeken és a hozzájuk kapcsolódó kérdés-és ismeretkörökön keresztül a tanzániai/afrikai világ ilyen többoldalú láthatóvá tétele válik lehetővé. Gondolatiságot ébresztenek és kommunikációt formálnak két eltérő világ között. A szemlélő közönség tudásában, látókörében, emberségében gazdagodhat a manapság elterjedt felületes rátekintés helyett.

Az elmélyülés lehetőségét adják meg a több korosztály számára tervezett kísérőprogramok foglalkozások, előadások, többféle tevékenység és közös élmények segítségével kalauzolnak el a különböző életmódok, népek, kultúrák és tárgyak, rítusok, ritmusok világába. Ezek segítségével a tingatinga festmények az érdekességen túl még közelibbé, érthetőbbé, elfogadhatóbbá hozzák azt a világot, amiben születtek.