RÍTUSOK ÉS RITMUSOK

Tingatinga kiállítás és programok a Karinthy Szalonban

Program összefoglaló


Képek a programokról           


Újabb helyszínre értek a tingatinga festmények a Budapesti Tavaszi Fesztivál kísérőprogramjaként és legnagyobb örömünkre sokak szívét hódították meg a színes kelet-afrikai világot utánozhatatlan egyediséggel idéző festmények, csakúgy, mint a szintén nagy érdeklődést kiváltó kísérőprogramok. A sajtódossziénkban megfogalmazottaknak nemhogy nem mondtunk ellent, sőt bizonyossá vált:
A budapesti Karinthy Szalonban megrendezésre kerülő Tingatinga kiállítás nem csupán egy festészeti látványosság....A Tingatinga kiállítások intenzív színhatásukkal hozzák el nemcsak Tanzánia, de egész Afrika vibráló színvilágát.”
A tárlatvezetést kiegészítő, kísérőprogramként megvalósuló foglalkozások, előadások, többféle tevékenység és közös élmények segítségével elkalauzolták a résztvevő csoportokat, egyéni érdeklődőket a különböző életmódok, népek, kultúrák és tárgyak, rítusok, ritmusok világába. Ezek segítségével vittünk közelebb gyerekeket, felnőtteket a tingatinga festményekhez kapcsolódva egy másik földrész, ország világába, ahol a festmények alkotói élnek. A helyszínen adott spontán, majd a későbbi visszajelzések és a vendégkönyv bejegyzései tükrében a programok célja megvalósult, azaz az érdeklődő többel távozott, mint egy érdekes kiállítás megtekintésének élménye.
A „Rítusok és Ritmusok” kiállítás 2009. március 24-től április 17-ig volt megtekinthető, és a programok „mérföldkövekként” rakódtak le egymás után.

- Március 24., 18 órakor: Ünnepélyes megnyitó, melyen a vártnál többen jelentek meg, legalább 50 érdeklődő tisztelt meg bennünket részvételével. Horváth Károly, a galéria vezetőjének köszöntője után a kiállítás kurátora, Dr. Nagy Imre művészettörténész mondta el csöppet sem szokványos bevezető szavait. Ezt követően Dr. Sarungi Emőke pszichiáter, művészetterapeuta tagunk vezetésével kis tárlatnézésre indultunk, amelynek során a festők, a készítési technikák méltatása mellett a festmények kulturális, szociális, vallási hátteréről is szó esett Tomory Ibolya kulturális antropológus, (szintén egyesületi tag) tolmácsolásában. A szegedi Mesével és Ritmussal Alapítvány dobosainak kísérő zenéje igen jó hangulatot teremtett, és a vendégek örömmel fogadták invitálásunkat egy szendvicsre, innivalóra. A vidám, kedélyes hangulatot mi sem mutatja jobban, minthogy sokáig maradtak is kellemes társalgás, ismerkedés, kérdések kíséretében.

- Március 26. 10-12 és 14-16: Mesék, hangszerek – foglalkozás gyerekeknek
Előzőleg meghirdetett program szerint egyeztetve fogadtunk gyerekcsoportot a hely korlátai miatt. Iskola-előkészítős, nagycsoportos gyerekek érkeztek, nagyobb létszámban, mint arra számítottunk, de nagy örömmel vették szemügyre a festményeken szereplő különböző formákat, színeket, ”szereplőket”. Mivel sokat tudtak az állatokról, spontaneitásra volt szükség, de olyan szívesen osztották meg tudásukat és fogadták az új információkat, majd a meséket és rajzos feladatot, ami mindannyiunk számára örömet okozott. A rajzokat legtöbben nekünk adták köszönetképpen, ami külön öröm számunkra.
Foglalkozásvezető: Tomory Ibolya

- Március 28., 11-13 óráig: Élő Könyvtár
Kérdezési, beszélgetési lehetőséget szerettünk volna teremteni afrikai származású vagy régóta ott élő, tapasztalt emberekkel, az ottani élet, szokások stb. megismeréséhez. Ez a szombati nap sajnos munkanap volt, ezért sokan jelezték, hogy szeretnének, de mégsem tudnak eljönni, és érkeztek jelzések, hogy másik alkalommal szeretnének részt venni. Így kis csapattal ugyan, de annál barátságosabb hangulatban ültünk le beszélgetni és örültünk a több-kevesebb időre benéző érdeklődőknek. Volt egy tanzániai származású, egy félig magyar „élő könyvünk” és megtisztelt bennünket egy évtizedek óta ott élő kedves barátunk, egy magyar, de immáron tanzániaivá vált orvosnő is a jelenlétével. Találkozások, információcsere, kölcsönös öröm – ilyen hangulatban telt az idő, de olyan gyorsan, hogy észre sem vettük, a szalon zárásra készülődött.
Résztvevő szervezők, segítők: Sarungi Veronica, Mészáros Andrea, Tomory Ibolya

- Március 31., 16-18: Afrikai legek – földrajzi érdekességek és kvízjáték napunkon egész csoportnyi felnőtt ember tekintett bele olyan, földrajz órákon nem szereplő vagy már rég elfelejtett, esetleg apró betűs információkba, mint a lobelia telekii vagy a welwichia mirabilis növények fellelhetősége. Kevésbé ismert sivatagi tájakon, vulkánikus hegyek körül is jártunk nem csupán könyvekből vett ismeretek, hanem személyes tapasztalatok alapján, nem feledkezve meg az ott élőkről sem (mint az Oldonyo Lengai vidéke és népe, a maasai emberek). Elindultunk, hogy felfedjük a Nílus útját és forrásvidékét, ahogyan annak idején David Livingstone és mások, majd kvízjátékban mérhették le a résztvevők frissen szerzett tudásukat.
Rácsodálkozás és sikerélmény tükröződött vissza az érdeklődő tekintetekből.
Előadó: Tomory Ibolya

- Április 2., 16-18: Népek, házak, tárgyak
Ezen napon előadással vegyített foglalkozás keretében interaktív élményeken keresztül ismerekedtünk meg az emberi épített környezettel, különböző életmódokkal és ezek épített környezetével és tárgyaival. Szintén jelentős létszámban érkezett a felnőttekből álló hallgatóság, akiket ez alkalommal is sikerült szóra és mosolyra bírni: figyelmes szemek és fülek kísérték a képi illusztrációkat, kérdések, hozzáfűzések hangzottak el, végül lelkes találgatással vetették bele magukat a magunkkal vitt tárgyak világába.
Előadó-foglalkozásvezető: Tomory Ibolya

- Április 4., 10.30-12.30: Igogo nagyapa történe
Egy egyedülálló, hiteles és régmúltba visszavezető családtörténet elemeit Sarungi Emőke és Sarungi Veronica tolmácsolásában hallhatták a most is szép számmal érkező résztvevők. Kuriózumnak számít, hogy az ő közvetlen informátoruk az édesapjuk, illetve az ő apja, Igogo nagyapa volt, és az is, ahogy a történet folyamatosan alakul, bővül, ahogy az ember helyére igyekszik rakni egy családfát. A sok szálon futó, lou népből származó család története közvetlen, személyes hangnemben, a résztvevőkkel való párbeszédes, kérdezési lehetőségnek helyet adó módon bontakozott ki, amit egy-egy elem, néprajzi, történelmi, kulturális háttérismeretek segítségével lehetet legfeljebb kiegészíteni az általános ismeretek kedvéért (ez a feladat jutott Tomory Ibolyának, pl. vándorlások, csoportok és leszármazási ágak, házasság és udvarlási szokások).
A nap lezárásaként közös családfa kirakására invitáltuk a résztvevőket, ami érdeklődésben, aktivitásban nem maradt el az előzőektől. Czabarka Zsuzsa, grafikus, Comitas önkéntes által készített fáinkra raktuk ki a rokoni kapcsolódásokat, talán kicsit saját identitásunkat megerősítve, talán az afrikai világot jobban megértve, de mindenképpen örömmel.
Előadó/foglalkozásvezető: Sarungi Emőke és Veronica, Czabarka Zsuzsa

- Április 7., 10-12: Mesék, hangszerek – gyerekprogram kisiskolásoknak
Ez nem meghirdetett program volt, de telefonos kérésre fogadtunk és kalauzoltunk el egy 4. osztályos zenei iskolás csoportot a tingatinga festmények és Tanzánia csodás világába. Ezek a gyerekek és kísérőik igen fogékonynak bizonyultak az általunk nyújtott ismeretekre. Komoly figyelmet szenteltünk a képeknek, és aktívan sikerült a foglalkozás lépéseit megvalósítani. A gyerekek örömmel idézték vissza a festmények témáit, színvilágát, és sikerült lelkesíteni őket kérdésekre megtalálandó válaszokkal, amit kölcsönös információcserére sarkallva legtöbb esetben meg is találtak. Ők maguk is kérdeztek, és további információkat adtak állatokról, szavannáról stb.
Amikor a mesélésre került a sor, figyelemmel hallgatták Mészáros Andi előadásában az első mesét az okos és szorgalmas kismadárról, majd a következőt ember és állat együttéléséről. Igazi élményként vették kezükbe és szólaltatták meg hangszereinket és végül egy afrikai dal eléneklésével is kedveskedtek nekünk.
Nem is tudom, kinek volt nagyobb élmény ez a foglalkozás: nekik vagy nekünk?
Foglalkozásvezető: Mészáros Andrea, Tomory Ibolya

- Április 15., Játék a képekkel, játék a tárgyakkal – foglalkozás fogyatékkal élő felnőtteknek
Ez az esemény szintén nem volt előre tervezve, meghirdetve, külön kérésre tartottuk. Mi tagadás, kis dilemmát okozott a felkérés, hiszen nem volt még értelmi fogyatékosokkal ilyen irányú tapasztalata egyikünknek sem, de bátran mondhatjuk, hogy érdemes volt, és főleg, hogy megérdemelték ezt a napot.
Természetesen készültünk, terveztünk, forgatókönyvünk volt, mégis bizonyos spontaneitást itt is be kellett iktatni. Annál jobb volt azonban megtapasztalni azt a hihetetlen érdeklődést, nyitottságot, ami a képek megtekintését, a hozzájuk fűződő mondandót kísérte, nem kevésbé pedig az ezt követő párbeszédet velük, a csoporttal. Aktívan dolgoztak képpárokkal, segítettek egymásnak, rajzoltak és kértek segítséget, ha szükséges volt. Hasonló nyitottsággal és hálával fogadták a tárgyjátékot a foglalkozás második felében és alig győztük szusszal a sok nevetést, a vidám perceket. Kedves és türelmes kísérőik szintén végig érdeklődéssel, segítőkészen vettek részt minden játékban, feladatban.
Mi tartozunk köszönettel nekik és nem fordítva, mégis ők és kísérőik hálálkodtak, köszönték azt a csekélységet, amit adni tudtunk.
Foglalkozásvezető: Kevély Flóra, Tomory Ibolya

- Április 16., 10-12 és 14-16: Mesék, hangszerek - foglalkozás gyerekeknek
Délelőtt rengeteg gyerek, két csoport érkezett (egyre számítottunk kevesebb létszámmal), óvodás középső csoportosok. Mivel nem fértünk el, két csoportban dolgoztunk, felváltva a kiállító teremben és a foglalkoztatóban. A gyerekeket nagyon megfogta a festmények színvilága és mindenhez volt mondandójuk, kérdésük, amit a képeken láttak. Nagyon örültek, amikor az állatokat utánoztuk, kitaláltuk, melyik mit tud, majd le is rajzolta ki-ki a maga kedvencét.
Amikor a hangszerek segítségével „beszélgettünk” is velük, akkor már mindenki együtt ismerkedett a hangokkal és közösen szólaltatták meg azokat a képzeletbeli kertünkben.
Foglalkozásvezető: Dobrovitzky Katalin, Tomory Ibolya

A délutáni foglalkozás nagyon vidám hangulatban telt, hatalmas érdeklődéssel indultunk útnak kis vendégeinkkel felfedezni Tanzánia/Afrika rejtelmeit. A festmények segítségével mindjárt bele is vetettük magunkat, majd elmentünk szavannára, erdőbe, találkoztunk állatokkal és jártunk emberek közelében. A gyerekek okosan és lelkesen vonták le a kisfiút csőrében tartó kakast ábrázoló kép meséjének tanulságait, de a többi mesét is figyelemmel hallgatták és értelmezték.
A spontaneitás itt is elkelt, de a festmények, mesék és rajzos feladatok mindannyiunk számára örömet jelentettek. A rajzokat mindannyian szívesen adták nekünk.
Amikor képzeletbeli kertünkben, de nagyon is valóságos hangszerekkel adtunk hangokat és üzentünk az állatoknak, a hangulat már igazán tetőfokára hágott. Nagyon jókedvűen fejeztük be ezt a napot és egyúttal a programokat a Karinthy szalonban.
Foglalkozásvezető: Sarungi Veronica, Tomory Ibolya

A programokról készült képek azok számára is segítenek megidézni a hangulatot, akik nem voltak ott.

Szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak, együttműködő partnerünknek, segítőnknek:
KIKOA Art, Szeged
Compass Ltd., Dar es Salaam
Mesével és ritmussal Alapítvány, Szeged
Absent Média, Budapest
Karinthy Szalon, Budapest
Dr. Nagy Imre, művészettörténész


Külön köszönet illeti azokat a tagokat, önkénteseket, akik valóban, aktívan segítettek, személyesen vagy közvetett módon részt vettek és előrevitték a program sikerét:
Mészáros Andrea, színész, önkéntes
Czabarka Zsuzsa, grafikus, önkéntes
Sarungi Veronica, Comitas
Sarungi Emőke, Comitas
Kevély Flóra, Comitas
Szász Antónia, Comitas
Dobrovitzky Katalin, Comitas
Bujdosó Hajnalka, Comitas
Kotsy Zsolt, ComitasAz összefoglalót készítette Tomory Ibolya
Budapest, 2009.04.22.

 

Fel         Fel