Közel Afrikához

Tingatinga festmények Debrecenben

Programok         

A tanzániai tingatinga festmények egy újabb városban, Debrecenben idézték meg Kelet-Afrika hangulatát, az ősökkel való kapcsolatot, a történelmet, a hitet, a festők és sok más ember természeti és kulturális környezetét, életét... A festmények újabb és újabb érdeklődők számára tettek láthatóvá valami értékeset, amit a kísérőprogramok keretében tovább bogozgattunk beszélgetve, gondolkodva más kultúrákról.

2009. október 1. 16:30 Megnyitó
A vártnál többen, komoly érdeklődéssel jöttek el. Különböző szempontokat figyelembe vevő, minél többoldalú információnyújtásra épülő közös tárlatvezetés (Sarungi Emőke, Tomory Ibolya) után vidám hangulatú beszélgetésbe kezdtünk az érdeklődőkkel finom tanzániai fűszeres tea kíséretében.
2009. október 7. 16:30 Nők nyomában Afrikában
A festményeket végignézve megidéztük a tájat és az emberi társadalmat, főleg a hétköznapokat, ami a legtöbb afrikai nőnek, asszonynak a napi teendőket, örömöt és nehézséget, ritmust és rítust, az egész életét, másokhoz, környezethez való kapcsolódását jelenti. Híres hölgyekkel ismerkedtünk és különböző kérdések, problémák felvetésre került sor a rendkívül érdeklődő közönség aktív közreműködésével. Beszéltünk a régmúlt és napjaink nőalakjairól, a hétköznapi és ismert hősökről, a nők társadalmi szerepéről és tanulásáról. Konkrét történeket, személyeket idézhettünk fel személyes terepi tapasztalatok és képek, filmfelvétel segítségével mindenki elégedettségére.
2009. október 14. 13:30 Kelet-afrikai népek tárgyi kultúrája
Két iskolai csoportnak (35 főnyi) és további érdeklődőknek mutattuk be a tárgyak sokfelé ágazó világát. Nagyon nagy érdeklődéssel találgatták, mi, micsoda, mire használhatják és még nagyobb örömmel vették kézbe, forgatták, próbálgatták a munkaeszközöket, viseleteket, ékszereket. Búcsúzóul hangszereket is megismertünk és megszólaltattunk.

Öröm és élmény volt, hogy ez alatt a rövid idő alatt és kevés alkalommal is elgondolkodtattunk, adhattunk vidám perceket és sikerült felkelteni az érdeklődést és segíteni a miénktől eltérő elfogadását.

Az összefoglalót készítette Tomory Ibolya