Napfényes Afrika és Dóm téri Advent – Afrikai Karácsony

Szegedi Program összefoglalója, Comitas Egyesület


         Plakát Képek a programokról         


Két egymáshoz kapcsolódó és egymást szorosan követő programot tartottunk Szegeden 2008. november 19. és december 20. között. Ennek második része volt a Dóm téri Advent keretében helyet kapó Afrika Karácsony, Kultúrák találkozása a Karácsony Misztériumán keresztül programunk. A REÖK-ös Napfényes Afrika, Kultúrák és Művészetek Találkozása program folytatásaként, a tingatinga festményekhez kapcsolódva, az előző témákat kiegészítve együttes és egyéni élményt, és kreatív tevékenységeket kínáltunk.

A következő foglalkozások követték egymást:

- December 6., Boldizsár király meséi, Bálaszínház: Czabarka Zsuzsa megfogalmazásában ilyen volt ez a nap -
„Szép, napsütéses délutánt kaptunk, mosolygott az idő, mikor bementünk a szalmabálák benti fényébe... Hideg sem volt, de valóban elég 1 óra ott lenni... Volt sok hangszer: csörgők, kolompolók, ritmusos hangadók... Vándoroltunk lassan, gyorsan, egészen Afrikáig... a gyerekek kezében a hangszerek, trappoltunk, aztán megpihentünk, megpihenve mesét hallgattunk állatokról, afrikai emberekről... Közben helyet változtattunk, odébb mentünk a dobokkal, csörgőkkel jelezve a vándorlást...aztán egészen hazáig, Magyarországig battyogtunk, futottunk, ha megkergetett valami vad... s itthon magyar versek vártak, kis mesék... Végül a gyerekek szavalhattak  a kicsiny porondon ...Akadtak jó-néhányan, akik bátorkodtak....”

- December 13., Afrikai karácsonyfadíszek készítése és szuahéli nyelvű imák, Bálaszínház: előkontúrozott üveglapokra gyerekek és felnőttek egyaránt nagy örömmel festettek. Volt, aki egyedül munkálkodott, talán meglepetést készítve karácsonyra, és voltak, akik együtt dolgoztak a másoknak vagy maguknak készülő ajándékon, vagy egyszerűen csak az öröm, az érdekesség kedvéért jöttek el. Szép színes munkák születtek, tanzániai egyházi zene kíséretében. Aki kedvet érzett, az megpróbálta megtanulni a Miatyánk és Üdvözlégy imádságok szövegét szuahéli nyelven. Közben megzenésített formában is hallgathattuk, végül közösen elmondtuk az imákat. Egészen fiatal középiskolástól a nagymamáig minden korosztály jött imádkozni.
Az üveglapok gyorsan elfogytak (otthon előtte kb. 35 db-ot készítettünk elő, a helyszínen lehetett továbbiakat előkontúrozni). Nagyon jó hangulatban és olyan gyorsan telt az idő, hogy észre sem vettük annak múlását.
Ezt követően rádióinterjúra invitáltak bennünket, (Sarungi Emőke, Kotsy Zsolt, Mészáros Andrea és Tomory Ibolya), ami hasonlóan élmény volt.

- December 20., Afrika-fabrika, Bálaszínház: afrikai babát fabrikáltunk együtt batikolt textilekből, gyöngyökkel díszítve. Afrikai zenével kísérve szép számmal, nagy kedvvel, gyönyörű babák készültek Czabarka Zsuzsa gondos kezei által előkészítve és segítve a résztvevőknek. Mindannyiunk örömére!

Szeretnénk köszönetet mondani minden segítőnknek/önkéntesünknek, támogatónknak, együttműködő partnerünknek, akik személyesen vagy közvetett módon részt vettek és előrevitték a program sikerét:

KIKOA Art, Szeged

Compass Ltd., Dar es Salaam

Mesével és ritmussal Alapítvány, Szeged

Absent Média, Budapest

Regionális Összművészeti Központ, Szeged

Ördögszekér Vásárok és Fesztiválok

Finger Print

Triomed Bt.

ÜvegPRESS Kft.

Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány, Budapest

Mészáros Andrea, színész, önkéntes

Tóth Andrea, mesemondó önkéntes

Cazabarka Zsuzsa, grafikus, önkéntes

 
                

Tomory Ibolya

Budapest, 2008.12.22.

Fel         Fel