Napfényes Afrika

Szegedi Program összefoglalója, Comitas Egyesület


         Plakát Képek a programokról         


Két egymáshoz kapcsolódó és egymást szorosan követő programot tartottunk Szegeden 2008. november 8. és december 20. között. Ahogy a mellékelt fotókból is kiderül, programjainkkal gyakorlatilag folyamatos jó hangulatot sikerült teremteni és úgy tűnik, talán hagyományt is. A visszajelzések ugyanis a tingatinga festmények és Afrika kultúrái iránt mutatkozó érdeklődést, az ismeretterjesztés további lehetőségeit, és újabb, visszatérő programok igényét jelzik.

 
A Napfényes Afrika, Kultúrák és Művészetek Találkozása program a Regionális Összművészeti Központban (REÖK) zajlott, ahol a tingatinga képeket egy teremben kiállítottuk, adott esetben a témához illően rendeztük, bővítettük, cseréltük. A foglalkozások, előadások, beszélgetések, zenélés, mesélés hátteréül szolgáltak a festmények, ezzel eleve megteremtve a hangulatot.

 
A következő időpontok és események voltak a program mérföldkövei:

 
- November 8., Somogyi Könyvtár: együttműködve segítették a programot azzal, hogy vállaltak egy előzetes könyvtári családi napot, ahol a téma Afrika volt, és felhívták a figyelmet a továbbiakra, odairányították az érdeklődőket a REÖK-ös programokra.

 
- November 19., Élő Könyvtár, REÖK: igen jól sikerült, érdeklődést kiváltó, kapcsolatokat indító beszélgetés zajlott afrikai önkéntes résztvevőkkel (Nigéria, Tanzánia, Mozambik), akik vállalták a „könyv” szerepét. Fontos információk, gondolatok találkoztak, helyre került néhány sztereotípia, és megerősítésre került az egyesület szemléletét is tükröző fontos elv, miszerint a miénktől eltérőt nem lehet egy általunk felállított, saját mércével összevetni, azaz nem mindig ítélhetünk saját értékrendünknek megfelelően. Egy tanzániai résztvevő szerint sem a hasonlóságokat és különbözőségek megkeresése és megnevezése jelenti a toleranciát, hanem egyszerűen annak elfogadása, hogy van más, és az olyan, amilyen, úgy gondolkodik, ahogy, és mindig vannak a kultúrának elemei, ami máshol, kívülállók szemével nehezen érthető meg, de a sajátjában a kultúra része.

 
- November 22., REÖK: jóval többen érkeztek, mint amennyi asztalunk és székünk volt, de a gyerekek boldogan és nagy kedvvel hallgatták a meséket, majd rajzoltak állatokat illusztrációként. Ezt követően zeneeszközökkel ismerkedtek, amiknek a hangját ki is próbálták kézről-kézre adva mindent. Mire megérkezett a dobos ritmusokat bemutató kollégánk, már nagy volt a hangzavar és az öröm. Közben még egyszer meséltünk, aztán kipróbálhatták a djembe dobokat is.

A délutáni blokkoknál már kényelmesebben elfértünk, de a résztvevő felső tagozatosok a visszajelzések szerint máig emlegetik és büszkék, hogy eljöttek. Kis földrajzi összefoglaló után kvízjátékoztunk igen lelkes résztvevőkkel, majd a résztvevők elfogyasztották a jól megérdemelt jutalom kesu diót és csokoládét. Nagy sikert aratott a tárgyak „kavalkádja”, amit megfoghattak, közelebbről vizsgálgattak, próbálgattak. Fotókat is vetítettünk, mozgalmasan és gyorsan telt az idő. Voltak, akik külön odajöttek köszönetet mondani és érdeklődtek további ilyen lehetőségekről.

 
- November 26., „Rítusaink” című kerekasztal beszélgetés, REÖK: nagyon hasznos beszélgetés zajlott, oldott, jó hangulatban. A téma többoldalú megközelítése és a hallgatóság kérdései, bekapcsolódása tette igazán azzá. A visszajelzések tükrében felmerült egy folytatás szervezése is egy következő program keretében.

 
- November 29., REÖK: ez volt a Napfényes Afrika zárónapja. Őszinte érdeklődéssel érkező résztvevők, jókedv, nevetés, amit már délelőtt egy kis tánctanulással, kipróbálással is megtoldottunk, miután kicsit beletekintettünk Afrika történelmi-kulturális világába és ismertettük a résztvevőket a „ngoma” fogalmával.

Délután újabb érdeklődőkkel bővülve igen barátságos hangulatban „visszautaztunk” az ősidőkig, ahonnan elindulva jelentős nőalakokat és történelmi szerepüket idéztük fel képek és különböző források alapján. (Mitokondriális Éva és az emberiség eredete, Amazonok Afrikában, Umlimo története).

A családfogalommal, szerkezettel, rokonsági kapcsolódásokkal és terminusokkal ismerkedés során sok érdekeset hallottunk Sarungi Emőke „elsőkézből” vett, saját tanzániai családfájának történetéről (Igogo nagyapa történeteihez visszanyúlva a régmúltba), és sikeresen elkészítettük közös családfánkat, több változatban is.

Legvégül ismét táncra perdültek sokan a szegedi djembések dobkíséretében.

 
Szeretnénk köszönetet mondani minden segítőnknek/önkéntesünknek, támogatónknak, együttműködő partnerünknek, akik személyesen vagy közvetett módon részt vettek és előrevitték a program sikerét:

KIKOA Art, Szeged

Compass Ltd., Dar es Salaam

Mesével és ritmussal Alapítvány, Szeged

Absent Média, Budapest

Regionális Összművészeti Központ, Szeged

Finger Print

Triomed Bt.

ÜvegPRESS Kft.

Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány, Budapest

Mészáros Andrea, színész, önkéntes

Cazabarka Zsuzsa, grafikus, önkéntes

 
                

Készítette, Tomory Ibolya

Budapest, 2008.12.17.

 

Fel         

Fel