Összefoglaló

Aktív és sikeres résztvevői, támogatói voltunk az idei Szimbiózis Napok 2009 Kulturális Antropológiai Fesztivál nevű rendezvénynek, amely május 15-16-án zajlott le.

A fesztiválon való megjelenésünket az idei, már folyamatban lévő programjainkhoz és az általunk képviselt antropológiai szemlélethez igazítottuk. Ennek megfelelően a Comitas-teremben egyfelől tingatinga festményekkel, a bennük rejlő művészi és kulturális értékekkel és a tanzániai világgal ismerkedhettek a látogatók – úgy, ahogyan azt a festők látják, ábrázolják saját, belső látásmódjukkal.
Másfelől a teremben haladva a festmények témái egy másik perspektívából, fotókon megjelenítve is helyet kaptak. Ezeken a természeti és kulturális környezet, a tárgyi és épített értékek és az élet egyes eseményei, életképei szintén megjelennek, tükrözve az első kézből vett, megbízható információk, helyszíni tapasztalatok igényét, és a másik oldal nézőpontjainak szem előtt tartását. A fotókat a Comitas Egyesület tagjai, önkéntesei készítették.

Sokan érkeztek és örömünkre szolgált, hogy éltek a kérdezési, beszélgetési lehetőségekkel, és nagyon érdeklődtek afrikai élményeink, valamint általában a munkánk iránt. Még inkább kellemes tapasztalat, hogy szemléletünkkel szimpatizáltak, amit jelzett például a további fotók kiállítására felmerülő igény és javaslatok, illetve a festmények további útja és egyéb programok, tevékenységek utáni érdeklődés is.
A kiállítás mellett a kimaradt fotókból folyamatosan „slide show” volt látható, és saját találmányunk, a „Képes élő könyvtár” keretében Tanzániából származó, ott élő személyek, utazók és terepmunkások osztották meg tapasztalataikat, gondolataikat külföldi és hazai látogatókkal.
Mindemellett kézműves tevékenységet is kínáltunk az udvaron: Kevély Flóra jóvoltából agyagból lehetett különböző formákat – házakat, portrékat – elkészíteni.

Pozitív visszajelzéseket nemcsak a helyszínen kaptunk a program ideje alatt, hanem a rendezvény fő szervezőitől is: „Nagyon jók a visszajelzések a Comitas teremről: a hangulatáról, a kiállításról, rólatok. Köszönjük szépen, hogy eljöttetek!”

A program folyamán készült képek talán mutatnak valamit mindebből.

Budapest, 2009. május 20.

Az összefoglalót készítette: Tomory Ibolya