Tingatinga festmények Magyarországon

 
Előzmények
Első ízben 2008 tavaszán ismerhette meg a nagyközönség a tanzániai tingatinga festészeti irányzat világszerte ismert alkotásait. Szegeden a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) termei adtak otthont a KIKOA Art (Szeged) és a Compass Communication Company Ltd (Dar es Salaam) válogatásában, eredeti helyszínről, egyenesen Tanzániából érkező képeknek. Magyarországon a vártnál is nagyobb érdeklődéssel fogadták a merész színhasználat szokatlan, de megragadó élményét.  Itt olvashatsz róla.

Az Egyesület csatlakozása
A Comitas Egyesület a kiállítást követően csatlakozott, hogy a képekben rejlő megjelelő másik világot, a természeti és emberi környezet, a kultúra számunkra ismeretlen arcait a festmények témáihoz, világához kapcsolódva megmutassa kiegészítő, ismeretterjesztő, múzeumpedagógiai programok keretében.

Egyesületünk minden kultúrák közötti találkozási lehetőséget támogat, így ezt az egyedülálló interkulturális kommunikációt is, minden lehetséges eszközzel: a kísérőprogramok tervezésén, szervezésén és kivitelezésén kívül további kiállítóhelyeket, támogatókat, szponzorokat keresünk. Várjuk tehát azok jelentkezését, akiknek valamilyen ötlete van, akik szívesen segítenének bármilyen módon.
Egy programsorozatot terveztünk, aminek részeként, és első állomásaként két egymáshoz kapcsolódó és egymást szorosan követő programot tartottunk Szegeden 2008. november 8. és december 20. között: „Napfényes Afrika, Kultúrák és művészetek Találkozása, valamint „Afrika Karácsony, Kultúrák találkozása a Karácsony Misztériumán keresztül”
Minden alkalommal gyakorlatilag folyamatos jó hangulatot sikerült teremteni és úgy tűnik, talán hagyományt is, ami a tingatinga festmények és Afrika kultúrái iránti érdeklődést jelenti visszatérő és újabb programok igényével. (Bővebben lásd az összefoglalókat)

Folytatás: Karinthy Szalon, Budapest
A tervezett programsorozat következő állomása Budapest lesz, a Karinthy Szalon ad otthont a festményeknek és a foglalkozásoknak, előadásoknak. A Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjaként is számon tartott esemény megnyitója 2009. március 24. lesz, és négy héten keresztül várja az érdeklődőket. A kísérőprogramokat oktatási intézmények számára is ajánljuk majd, szabadidős vagy adott esetben tananyaghoz kötött alternatívaként.

A program arculata, további tervek
A tematikus blokkok többféle korosztály igényeihez készülnek, a kiállítást kiegészítő kísérőprogramok lehetőséget nyújtanak mesével, ritmussal, rítussal, színes tematikájú előadásokkal, műhelyfoglalkozásokkal, közös alkotómunkával tarkított élményen keresztüli megismerésre. Az élmény és érdekesség mellett ugyanakkor megbízható forrásokból, adtaközlőktől, hiteles információk közvetítésére törekszünk, értő és lelkes tagjaink, szakembereink, előadóink, foglalkozásvezetőink közreműködésével.

Célunk, hogy minél szélesebb közönség, iskolák, kiállítótermek, és a különböző társadalmi rétegek számára eljutassuk ezt az egyedülálló lehetőséget a tolerancia és az esélyegyenlőség jegyében. Ezért 2009-ben további helyszínekre, az ország különböző pontjaira is szeretnénk eljuttatni a programot, többek között hátrányos helyzetű célcsoportokhoz is. Jelenleg tárgyalások, megbeszélések folynak egy kampányról, és a helyszínek egyeztetése folyamatban van.

 

Érdeklődés, további információk
Tomory Ibolyánál:

ibolya.tomory@comitas.hu

itomory@yahoo.com

06 30 6600099

vagy

Dr. Sarungi Emőkénél:

esarungi@gmail.com

06 20 4933035