Magunkról

Egyesületünkben különböző területeken tevékenykedő, különböző érdeklődésű (pedagógia/pszichológia, média, antropológia stb.), de hasonló értékek mentén gondolkodó emberek fogtak össze. Alapelvünk, hogy megismerés, tájékozódás nélkül nem érthetjük, és nem értékelhetjük a magunkétól eltérő értékeket, hagyományokat, gondolkodásmódokat. Hisszük, hogy egyre inkább, és egyre többek számára fontos annak a képességnek az elsajátítása, ami lehetővé teszi, hogy mások szemével is képesek legyünk látni. Épp ezért nemcsak beszélgetni, együtt gondolkodni akartunk, hanem tenni is.

Mivel interkulturális kapcsolatokat szeretnénk építeni, mások szemével, a tőlünk különbözők szemével is látni akarunk, mert meggyőződésünk, hogy a részvételközpontú szemlélet a szélesebb és szűkebb világgal való együttműködés járható útja. Ezzel vihetjük előre a hazai köztudat formálását is, és a másokkal való kommunikáció eszközének tekintjük.

Fontosnak tartjuk az interkulturális konfliktusok hátterében meghúzódó komplex folyamatok, érdek- és értékütközések feltárását, a konfliktuskezelés lehetőségeinek közös áttekintését. A kulturális antropológia résztvevő megfigyelő szemléletét és módszertani megközelítését magunkénak vallva az érintettek szemével néző, megértő-megélő módon vállalunk kultúraközvetítő szerepet szakemberek és intézmények felé. Ezen elveket alkalmazva igyekszünk minél több irányból közelíteni témáinkhoz, legyen az gazdasági, vallási, szóljon bár a nők helyzetéről vagy bármi másról, illetve kínálunk, teremtünk változatos programokat, kínálunk és keresünk fórumokat, alkotó helyszíneket céljaink megvalósításához.

Az oktatás, ismeretterjesztés és esélyegyenlőség megteremtése központi helyet foglal el programjainkban, az oktatás minden szintjén szeretne az egyesület jelen lenni. (bővebben lásd az Alapszabályt)